Author článku: Monika Břešťanská
Medjool je jednou z odrůd datlí. Jsou typické mnoha vlastnostmi, o kterých si povíme více v článku. Proč se těší vysoké popularitě a jak a proč je konzumovat?
Co jsou datle Medjool?
Není datle jako datle. Napočítáme dokonce stovky různých odrůd. Na první pohled vypadají podobně, když se ale podíváte pozorněji, začnete spatřovat drobné rozdíly. Datle Medjool patří k těm vůbec nejoblíbenějším. Ačkoli původ mají v Maroku, dnes se pěstují po celém světě od východu USA přes Afriku až po Asii.
Čím jsou datle Medjool specifické?
Odrůda vyniká výrazně sladkou, až karamelovou chutí. Na slupce sušených plodů někdy dokonce můžete nalézt krystalky cukru. Kromě toho jsou plody ve srovnání s jinými populárními odrůdami datlí větší a o něco tmavší. U nás tyto plody nejčastěji zakoupíte sušené, což ještě více zvýrazňuje jejich chuť, navíc jsou specificky měkké a lepivé. Proto je tato odrůda velice populární jako surovina pro přípravu různých nepečených a bezlepkových dortů a sladkostí, s datlemi Medjool se v těchto receptech velice dobře pracuje.
Jaké je složení datlí Medjool?
Jak již bylo řečeno, datle jsou bohaté především na sacharidy, jsou velice sladké. Proto je nutné pamatovat i na to, že jsou kalorické a konzumovat bychom je měli v přiměřeném množství. Na druhou stranu díky tomu, že z nich lze připravit například zmíněné raw dorty, lze je využít pro přípravu zdravějších alternativ sladkého pečení bez přidaného rafinovaného cukru.
Kromě toho jsou ale datle velice bohaté na obsah mědi, vitaminu B6 nebo hořčíku a draslíku.
Jak můžou prospět vašemu zdraví?
Pravidelná konzumace těchto plodů může mít pozitivní vliv na vaše zdraví. Jak již bylo řečeno, vhodnější volbou je kvůli kaloriím spíše konzumace v přiměřeném množství, kdy z datlí naše tělo může benefitovat nejvíce.
Podpora trávení
Nezmínili jsme ještě obsah vlákniny. Právě díky ní mohou datle zlepšit vaše trávení.
Zdravější srdce
Pravidelná konzumace několika datlí denně sníží hladinu špatného cholesterolu. V dlouhodobém horizontu díky tomu klesá riziko srdečního onemocnění nebo problémů s cévami.
Prevence rakoviny
Datle jsou bohaté na antioxidanty. Když zařadíte datle do svého jídelníčku, snížíte riziko vzniku rakoviny, různých zánětů nebo třeba mozkové příhody.
Jak jíst datle?
Datle jsou nepochybně skvělé čerstvé – stejně jako každé jiné ovoce –, v našich obchodech ale nejčastěji seženete datle sušené. Platí to i o datlích Medjool. Můžete je jíst jednoduše samotné. Více si je ale pravděpodobně užijete v domácím salátu nebo v misce s oříšky. Díky tomu vynikne výrazně sladká chuť datlí naplno a každý plod si skutečně užijete.