Bylinky

Majoránka
Majoránka je již po staletí využívána jako oblíbené koření. Do svých pokrmů ji přidávali už staří Řekové, Římané i Egypťané. Stala se však také nedílnou součástí tradiční české kuchyně, kde …
Přečíst článek
Estragon
Estragon, nebo také pelyněk kozalec či francouzský estragon, je u nás méně známá a využívaná bylinka, nicméně jak již jeho lidové jméno napovídá, ve Francii je velmi oblíbený a nepostradatelný …
Přečíst článek
Kopr
Tato velmi aromatická a nezaměnitelná bylina je již dlouhá léta nedílnou součástí klasické české kuchyně. Bez něj by se jídla jako koprová omáčka či kulajda prostě neobešla. Není to však …
Přečíst článek
Pažitka
Chuť pažitky zná asi každý. Tato bylinka je nedílnou součástí studené kuchyně a známe ji hlavně z mnoha druhů pomazánek, své místo má však i v pokrmech teplých. Celá rostlina je doslova …
Přečíst článek
Šalvěj
Šalvěj je rod hluchavkovitých bylin, který je poměrně obsáhlý a jeho zástupci se pěstují pro různé účely. Nás bude v tomto článku zajímat hlavně šalvěj lékařská, ale něco málo si povíme …
Přečíst článek
Dobromysl (oregáno)
Dobromysl, jiným výrazem také známá jako oregano, je již od pradávna považována za doslova magickou rostlinu. Naši předkové se totiž domnívali, že navozuje dobrou náladu, a právě z toho důvodu …
Přečíst článek
Tymián
Tymián je stálozelený vytrvalý polokeř patřící do obsáhlé čeledi hluchavkovitých. Pochází ze Středomoří, kde se dodnes běžně vyskytuje v přírodě i na zahrádkách místních obyvatel. I u nás se stal …
Přečíst článek
Levandule
Levandule je v poslední době opravdu populární bylina, která nechybí snad na žádné zahradě. Není však divu, že si lidé levanduli tak oblíbili. Její omamná vůně je uklidňující, stejně jako …
Přečíst článek
Libeček
V tradiční české kuchyni zaujímá libeček čestné místo. V dřívějších dobách nechyběl na žádné správné zahrádce. Dnes je však jeho výjimečná chuť velmi opomíjena a v moderních receptech se již …
Přečíst článek
Máta
Její mentolovou vůni a řadu pozitivních účinků zná lidstvo již po tisíciletí. Nejstarší zmínky o jejím užívání pocházejí z období raného středověku z Egypta, nicméně se předpokládá, že lidé mátu …
Přečíst článek