Herbář
V herbáři najdete ucelený přehled rostlin, které máme na Pestitelka.cz popsané. Pokud vás zajímá cokoliv o bylinkách, ovocných stromech nebo třeba o zelenině, můžete využít odkazy níže. Herbář slouží jako obecný přehled jednotlivých rostlin, které jsme na Pestitelka.cz popsali.
Yzop
Pod tímto neobvyklým, pro některé dokonce neznámým názvem, se skrývá velmi aromatický polokeř, který je pro své vlastnosti využívaný již od starověku. V lidovém léčitelství se yzopu přezdívalo také „bylina …
Přečíst článekPelyněk
Pelyněk, latinsky Artemisia, je rozsáhlý rod obsahující plno různých známých druhů, jako je například pelyněk pravý, pelyněk černobýl nebo pelyněk estragon. Všechny tyto druhy mají však společnou jednu věc – …
Přečíst článekMeduňka
Meduňka lékařská (Mellisa officinalis) je již po staletí známá především díky svým uklidňujícím účinkům na lidské tělo i mysl. Dodnes se tato úžasně vonící bylinka s jemně citronovou chutí využívá …
Přečíst článekPampeliška
Pampeliška neboli smetánka lékařská, odborně Taraxacum officinale, se dříve považovala za jeden druh. Ovšem při hloubání expertů na genetiku rostlin bylo zjištěno, že tyto květiny mají nespočet různých druhů, které …
Přečíst článekBrusinka
Brusnice brusinka, odborně Vaccinium vitis-idaea, lidově pak kalina, kyselinka, brusinka nebo červená borůvka, je nízký keřík, který miluje kyselé prostředí vřesovišť a rašelinišť. Z rostliny se využívají především drobné červené …
Přečíst článekŘebříček
Řebříček obecný, latinsky Achillea millefolium, je tímto odborným názvem pojmenován podle bájného hrdiny Achillea, kterého známe z příběhů o Trójské válce. Achilles si po boji dle pověsti ošetřoval řebříčkem své …
Přečíst článekBez černý
Bez černý, odborně zvaný Sambucus nigra, lidově pak bezinka, je naše největší původní léčivá bylina. Tento keř se hojně vyskytuje v přírodě a nalézt ho můžeme prakticky všude – ve …
Přečíst článekKřen
Křen selský, odborně zvaný Armoracia rusticana, je v české kuchyni velmi oblíbený již dlouhá léta. Dříve se pěstoval snad na každé zahrádce, nicméně jeho popularita s časem slábne. To je …
Přečíst článekHlíva ústřičná
Tato dřevokazná jedlá houba se zejména v posledních letech těší velké oblibě, a to jak v kuchyni, tak v medicíně. Není to však pouhý „výstřelek moderní doby“. Již staří Římané …
Přečíst článekMajoránka
Majoránka je již po staletí využívána jako oblíbené koření. Do svých pokrmů ji přidávali už staří Řekové, Římané i Egypťané. Stala se však také nedílnou součástí tradiční české kuchyně, kde …
Přečíst článek