Author článku: Monika Břešťanská
Byla vaše letošní úroda bohatá na brambory nebo jste je jen výhodně nakoupili od zemědělce ve velkém množství? Není samozřejmě možné spotřebovat několik desítek kilogramů brambor v tak krátké době, aby je stačilo uložit pouze do spíže, proto je důležité je na zimu správně uskladnit. Při dodržení základních pravidel zůstanou brambory v tom nejlepším stavu, neshnijí, nenaklíčí ani neztratí svou chuť! Jak tedy na to?
Příprava brambor pro uskladnění
Ještě předtím, než brambory definitivně „uložíme k zimnímu spánku“, je potřeba je náležitě připravit. S tím začínáme již při sklizni. Vykopané hlízy třídíme podle jejich stavu – ty zdravé a neporušené ukládáme do bedýnky pro uskladnění, a ty, do kterých jsme například kopli rýčem, nebo jsou porušené nějakým jiným způsobem, budou sloužit k přímé konzumaci. Brambory, které jsou shnilé, napadené škůdci a chorobami, nebo jsou zelené, samozřejmě putují na kompost.
Chceme-li sklizené brambory dále skladovat, snažíme se, aby sklizeň probíhala za suchého počasí, přičemž i půda by měla být dostatečně proschlá. Vykopané hlízy pak stačí pouze očistit v rukách od zbytků hlíny. Pokud sklízíme za vlhkého počasí, budou brambory špinavé a mokrá půda na jejich povrchu může způsobit jejich hnití. V takovém případě lze hlízy oprat, musí se však ihned poté velmi pečlivě osušit.
Zásady správného skladování brambor
- hlízy skladujeme čisté, suché a zdravé
- teplota na začátku skladování je 12-18 °C, po 14 dnech kolem 5 °C, a nakonec by se měly teploty pohybovat mezi 2-4 °C
- skladovací nádoba nebo pytel musí být dobře prodyšné
- místnost, ve které jsou hlízy skladovány, se musí dát větrat
- brambory se skladují ve tmě, bez přístupu světla
- pravidelně uskladněné hlízy probíráme a zbavujeme se případných nahnilých kousků
- skladujeme pouze pozdní brambory, ty rané se k uskladnění nehodí
Co dělat, aby brambory nevyklíčily?
Brambory začínají klíčit při 5 °C, a to i v případě, že nemají dostatek světla. V těchto podmínkách se vytvářejí dlouhé světlé klíčky, které „pátrají“ po zdroji světla. Pokud je na světle necháme v teplotách nad 5 °C, proces klíčení se může ještě urychlit a na hlízách se objevují malé kulaté klíčky. Ideální teplota pro dlouhodobé uskladnění by se tedy měla pohybovat mezi 2-4 °C. V chladnějším prostředí pak hlízy zbytečně sládnou.
Dalším důležitým pravidlem je neskladovat brambory společně s jablky. Ovoce, tedy i uskladněná jablíčka, produkují ethylen, který o plodů i bramborových hlíz způsobuje rychlé zrání nebo právě klíčení. Existuje také plno babských rad, které „zaručují“ nevyklíčení brambor během zimy; například se doporučuje pod pytel či bedýnku s hlízami dát hrst černého uhlí.
A proč je vlastně tak důležité, aby se klíčky neobjevily? Klíčky a očka v bramborách, ze kterých klíčky rostou, začnou v určitém stádiu obsahovat poměrně velké množství solaninu. Tato látka je jedovatá, nicméně varem se jí většina ztrácí. Dospělý člověk by musel sníst velké množství brambor i s klíčky, aby mu hrozila otrava. Ovšem i tak se konzumace nedoporučuje, protože se mohou objevit bolesti hlavy a žaludku, nebo dokonce zvracení, především pak u dětí. Pokud jsou klíčky menší než 1 centimetr, je možné je odstranit a hlízy ještě beze strachu zkonzumovat.
Skladování brambor doma
Vytvořit bramborám ideální podmínky pro skladování v bytě nebo obytných částech domu není rozhodně nic jednoduchého, pravděpodobně je to dokonce nemožné. Vzhledem k tomu, že brambory potřebují teplotu 4 °C a vlhkost mezi 80 a 90 %, může se nabízet uskladnění brambor v lednici. To se však nedoporučuje, protože teplota v jednotlivých částech lednice se často liší, brambory jsou neustále vystavovány světlu a vlhkost také nemusí být zrovna optimální.
Pro krátkodobější skladování se tedy nabízí například balkon. Pokud však bydlíte v bytě, kde není možné základní pravidla pro uložení hlíz dodržet, raději si zásoby nedělejte a brambory nakupujte postupně, protože hrozí jejich velmi brzké znehodnocení.
Jak skladovat brambory ve sklepě?
Sklep je ideální místo pro skladování pozdních brambor. Má to však také svá pravidla – musí být tmavý, vlhký (ovšem ne příliš, vzdušná vlhkost nesmí přesahovat 90 %) a dobře větraný. Někdy se skladují také třeba v nevytápěné garáži, ovšem zde pozor – je nutné zamezit přístupu světla k hlízám; ty mohou začít zelenat a obsahovat tak jedovatý solanin.
Ve sklepě i garáži dáváme pozor, aby teploty neklesaly příliš nízko. Při méně než 2 stupních celsia se v hlízách začne tvořit cukr a brambory sládnou. Přemrznuté brambory lze ještě zachránit tím, že je přeneseme do tepla, kde je alespoň týden necháme cukr „odbourat“. Ne vždycky se to však podaří. Nezapomínáme ani na to, že hlízy potřebují dýchat. Skladujeme je proto v dřevěných či plastových přepravkách s otvory, nebo v prodyšných plátěných pytlích. Vrstva by neměla být větší než 60 centimetrů.
Odrůdy brambor k uskladnění
Doba, po kterou nám brambory vydrží v původním stavu i chuti, nezávisí jen na dodržení správných podmínek uskladnění, ale také na zvolené odrůdě. Některé kultivary jsou k uskladnění velmi vhodné a vydrží klidně až půl roku, jiné se pro skladování nehodí vůbec. Pokud tedy plánujete, že hlízy po sklizni poputují do sklepa, myslete na to ještě před výsadbou a vybírejte odrůdu pečlivě.
‚Dali‘ – jedná se o velmi vhodnou odrůdu ke skladování. Slupka je žlutá, pevná a netmavne. Je rezistentní vůči strupovitosti a poměrně odolná také vůči hnilobám.
‚Agria‘ – je poloraná odrůda vhodná k dlouhodobému skladování. Jedná se o varný typ B, takže přílohové brambory, což jistě ocení většina pěstitelů.
‚Rossela‘ – tato odrůda se vyznačuje červenou slupkou a žlutou dužinou. Mezi zahradníky je velice oblíbená hlavně díky vysokým výnosům, a právě možnosti dlouhodobého skladování.
‚Belarosa‘ – dlouhodobou skladovatelností se může pyšnit i tento kultivar s červenou slupkou, a varným typem B, který se hodí i do sušších půd.
Mezi další odrůdy pro dlouhodobé uskladnění patří například ‚Colette‘, ‚Red Sonia‘, ‚Adéla‘, ‚Esmee‘, ‚Larisa‘, ‚Concordia‘ nebo ‚Laura‘.
Při nákupu volte raději sadbu certifikovanou, což vám zaručí, že všechny vlastnosti, které od pěstovaných brambor očekáváte, se projeví. U certifikované sadby máte také jistotu, že není nakažena žádnou hnilobou ani jiným onemocněním, a hlízy také budou mít optimální velikost. Zaručena je také odrůda i varný typ.